Skip to content

Etelä-Suomen Maalaus- ja Kiinteistötyö Oy siirtyi isältä pojalle

Etelä-Suomen Maalaus- ja Kiinteistötyön alkuaskeleet otettiin 41 vuotta sitten, kun Aulis Virtanen perusti toiminimen ja ryhtyi tekemään maalaustöitä itsenäisenä yrittäjänä. Aluksi Aulis teki lähinnä omakotitalojen maalauksia ja remontteja. 1980-luvun puolivälin jälkeen hän osti ensimmäisen henkilönostimen ja ryhtyi sen avulla tekemään myös isompia kohteita. Toiminta kasvoi pikku hiljaa ja vuonna 1995 Aulis pisti pystyyn nykyisen Etelä-Suomen Maalaus- ja Kiinteistötyö Oy:n. Yritys toimii Turun alueella ja tekee sisä- ja ulkomaalauksia, kattohuoltoja sekä julkisivu- ja sisätilaremontteja.

Auliksen poika Rami Virtanen oli isänsä yrityksessä töissä, mutta kaipasi uusia tuulia. Niinpä vuonna 2007 hän perusti oman saman alan toiminimiyrityksen. Kun toiminta ja samalla vastuut kasvoivat, alkoi olla tarve osakeyhtiölle. ”Tuli isän kanssa puheeksi, että mitä jos tehtäisiin sukupolvenvaihdos. Vuoden kuluttua siitä firma oli virallisesti mulla”, Rami muistelee.

Etelä-Suomen Maalaus- ja Kiinteistötyö Oy siirtyi Ramin omistukseen vuonna 2012. Kymmenen vuoden aikana liikevaihto on kasvanut 350 000 eurosta miljoonaluokkaan ja (kesäaikaisia) työntekijöitä on nykyään neljän sijaan 12. Aiemmin yksityis- ja yritysasiakkaiden suhde oli noin puolet ja puolet, mutta nyt yritysasiakkaat ovat selvä enemmistö noin 70 prosentin osuudella. Työntekijöistä osa on ollut mukana jo monena kesänä, kaksi henkilöä jopa vuosikymmeniä. Uusiakin tulee mukaan joka vuosi. ”Nyt ollaan toiminnan suhteen niin sanotusti lakipisteessä. Jatkossa pyrimme pysymään tässä miljoonan liikevaihtoluokassa. Kasvaminen vaatisi valtavasti investointeja ja aikaa”, Rami kertoo yrityksen tavoitteista. Parin viime vuoden aikana hän on keskittynyt toiminnan parantamiseen. ”Aloimme vuodesta 2020 eteenpäin panostaa työnjohtoon. Olemme saaneet kasvatettua tuottoa ja vähennettyä joutokäyntiä. Työntekijät pääsevät paremmin keskittymään työhönsä. Itsekin olen hyötynyt, sillä nykyään työaikani on sen 8-9 tuntia ja työ ja vapaa-aika ovat erillään.”

Lähitulevaisuus näyttää haastavalta niin Etelä-Suomen Maalaus- ja Kiinteistötyö Oy:n kuin koko alankin näkökulmasta. Materiaali- ja polttoainekustannukset ovat nousseet ja epävarmuustekijöitä on paljon. Etenkin yksityisasiakkaat ovat nyt epävarmoja hintojen nousun takia. ”Yksityispuoli on hiipunut korona-ajasta. Emme ole myöskään saaneet vietyä myyntihintoihin kustannusten nousua, joten kate jää tänä vuonna pienemmäksi. Liikevaihto myös todennäköisesti laskee jonkun verran viime vuoteen verrattuna. On kuitenkin edelleen kannattavampaa tehdä urakoita kuin jättää tekemättä”, Rami kertoo. Hän toivoo, että ensi vuonna sähkön hinta laskisi ja taloyhtiöt saisivat edelleen pankeilta lainaa korjausurakoihin, jotta ne eivät siirtyisi ja kasaantuisi tuleville vuosille. 

”Ensi vuodelle toivotaan, että saadaan töitä ja työllistettyä henkilökunta. Yritetään pysyä tässä noin miljoonan liikevaihdossa. Ainakin ensi vuoden tarjoukset liikkuu hyvin, mutta mitään varmaa ei vielä ole.”

Etelä-Suomen Maalaus- ja Kiinteistötyö Oy on yrityksenä jo melko pitkäikäinen, mutta SUJUn jäsenenä tuore. Muutama vuosi sitten Turun maalarimestariyhdistys ja SUJU tekivät yhteismatkan Ateenaan. Aulis Virtanen oli maalarimestariyhdistyksen jäsenenä mukana matkalla ja tutustui siellä SUJUlaisiin. Matkan jälkeen Maalaus- ja Kiinteistötyö Oy liittyi Ramin hyväksynnällä SUJUun. Rami ei itse työn ja perheen takia ole ehtinyt osallistua kuin kahteen tapahtumaan, mutta Aulis on ollut menossa mukana useammin. Rami oli mukana muutama vuosi sitten Levin talvikokouksessa ja Rymättylän kesäkokouksessa. Hänestä parasta SUJUn jäsenyydessä ja tapahtumissa on verkostoituminen. ”Alkaa tuntemaan urakoitsijoita ympäri Suomen. Juttua riittää ja yhteistyökumppanuuksia viritellään”, hän kertoo. Ramin on tarkoitus osallistua tulevana syksynä SUJUn Tallinnan seminaariin. ”Olen tykännyt koulutusmatkoista. Niistä saa uutta tietoa muun muassa tuotteista. Tämän tyyppisistä tapahtumista olisin enemmänkin kiinnostunut ja mieluusti osallistun, jos vain aikataulu antaa myöden.”

Back To Top