Skip to content

Veljet Mäkilä Oy on korjausrakentamisen konkari

Veljet Mäkilä Oy on kahden veljeksen, Markku ja Veijo Mäkilän, vuonna 1977 perustama korjausrakentamiseen erikoistunut yritys. Aluksi veljekset tekivät keskenään sisäpuolen hommia, lähinnä tasoitusta ja maalauksia. Ensimmäisen työntekijän firma palkkasi vuonna 1984, ja hän on talossa edelleen. Vuosien varrella toiminta kasvoi; 90-luvulla valikoimaan tulivat julkisivujen rappaukset ja maalaukset, 2000-luvulla linjasaneeraukset. Nykyään Veljet Mäkilä Oy tekee kaikkea korjausrakentamiseen liittyvää, niin sisä- kuin ulkohommia. Sen toimialue on Satakunta. Vakituisia työntekijöitä yrityksellä on 45 ja sen asiakaskuntaan kuuluu taloyhtiöitä, julkista sektoria ja teollisuuden toimijoita.

Alan kehitys on ollut huimaa

Firman nykyinen toimitusjohtaja Jani Peltonen tuli taloon vuonna 2009 vastaavaksi työnjohtajaksi. Myöhemmin mukaan tuli muitakin työnjohtajia, ja Peltonen yleni heidän johtajakseen. Viisi vuotta sitten hänestä tuli osakas ja toimitusjohtaja. Peltosella on pitkä kokemus rakennusalalta. ”Isälläni oli rakennusliike, ja ekan kerran olin siellä kesätöissä 15-vuotiaana. Ja jo varmaan 12-vuotiaana olen ollut putsaamassa lautoja”, hän muistelee. ”Ala vei mukanaan, eikä muita hommia ole tullut kokeiltua.”

Pitkään alalla olleena Peltonen on nähnyt rakennusalan kehityksen aitiopaikalta. Eniten hänen mielestään vuosikymmenten varrella ovat muuttuneet työturvallisuus ja materiaalit. Myös harmaan talouden kitkeminen on parantunut. ”Rakentaminen itsessään on raakaa, käsin tehtävää työtä, eikä sinänsä muuttunut. Robotit tai tietokoneet eivät korvaa ihmistä työmaalla. Rakentamisen ympärillä on kuitenkin tapahtunut huiman hieno kehitys. Ennen ei paljon välitetty, mutta nykyään työturvallisuusasiat on todella hyvin hoidettu. Välineet, materiaalit ja kulunvalvonta ovat myös parantuneet roimasti.”

Yhteisöllisyys on tärkeä voimavara

Veljet Mäkilä Oy liittyi SUJUun pari vuotta yhdistyksen perustamisen jälkeen. Jani Peltonen on ollut mukana toiminnassa jo yli 10 vuoden ajan ja vuodesta 2014 lähtien sihteerinä. Hän näkee jäsenyyden tärkeimpänä antina yhteisöllisyyden. ”Yhdistys on tärkeä voimavara meille urakoitsijoille. Kaikilla on samat murheet, ja niitä on hyvä yhdessä jakaa”, Peltonen kertoo. Yhdistyksen sihteerinä hän on ollut paljossa mukana, ja homma on saatu pyörimään mukavasti. Koulutuksia ja seminaareja Peltonen pitää antoisina. Hän on tuonut niihin usein mukanaan yhteistyökumppaneita, kuten isännöitsijöitä ja julkisivuihin keskittyneitä suunnittelijoita. 

Korona-aika on lamauttanut myös SUJUn toimintaa. ”Toimintamme perustuu siihen, että tavataan ja vietetään viikonloppu yhdessä. Koronan takia tapahtumat ovat olleet jäissä. Uusia jäseniä on ollut siten vaikea houkutella mukaan”, Peltonen harmittelee. ”Vuosikokous siirtyi helmikuulta huhtikuulle. Toivottavasti pystymme sen silloin järjestämään.”

Julkisivut kunniaan

Jani Peltonen toivoo, että tulevaisuudessa julkisivutyön arvostus nousisi. ”Julkisivu on ensimmäinen asia, joka rakennuksesta näkyy. Se ei saisi olla viimeinen juttu, mihin panostetaan.” Peltonen näkee, että SUJUlla on tässä asiassa työnsarkaa. ”Olisi hienoa, että arvostus nousisi siihen, mitä se on joskus ollut. Vanhoissa taloissa julkisivut ovat kauniita, ja niihin on todella panostettu.” Toiveeseen on helppo yhtyä, oli sitten ammattilainen tai tavan tallaaja.

Back To Top