Etelä-Suomen Maalaus- ja Kiinteistötyön alkuaskeleet otettiin 41 vuotta sitten, kun Aulis Virtanen perusti toiminimen ja…
Kymeran ja SUJUn historialla on sama alkulähde
Kymera on vuonna 1993 perustettu julkisivu-urakointiin erikoistunut kotkalainen yritys. Sen alkuperäinen nimi oli Kymen Rappaus- Ja Maalaus Oy, sillä nimi Kymera ei aikoinaan mennyt läpi. Kymeran toiminta-aluetta on Kymenlaakso ja itäinen Uusimaa. Sen tyypillisimpiä asiakkaita ovat taloyhtiöt, kunnat ja kaupungit. Yritys on vakavarainen ja sillä on hyvin vakiintunut tilaajakunta. Suurin osa liikevaihdosta tulee isompien kiinteistöjen julkisivusaneerauksista. ”Tehdään sitä mitä osataan, eikä lähdetä rönsyilemään”, kiteyttää toimitusjohtaja Tapani Hautamäki yrityksen filosofian.
Kymeran historia kietoutuu SUJUn historiaan. Kun Lemminkäinen lakkautti 1990-luvulla maalausosastonsa, monet piiripäälliköt ja aluejohtajat perustivat omia alan yrityksiään ympäri maan. Vastaperustetut yritykset järjestäytyivät ja perustivat SUJUn. Yksi näistä SUJUn perustajajäsenistä oli Kymeran perustaja Antti Konttinen.
Myös yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Tapani Hautamäki on vanhoja Lemminkäisen maalauspuolen ammattilaisia. Hän tuli mukaan Kymeraan heti yrityksen alkuvaiheessa. Aluksi Hautamäki toimi työntekijänä ja yleni myöhemmin työnjohtajaksi ja lopulta toimitusjohtajaksi. Hän on Kymeran historian kolmas toimitusjohtaja Antti Konttisen ja Mauri Viersolan jälkeen. Hautamäki on vuosien varrella ehtinyt nähdä ja kokea paljon. Erikoisin ja ikimuistoisin työmaa on ollut Loviisan ydinvoimala, jonne Kymera teki pinnoitukset polttoainesauvojen lisävarastointitiloihin sekä kiinteytyslaitoksen linjastoon ja varastotiloihin. ”Se on ihan oma maailmansa. Portin ulkopuolella ei tiedä, mitä eteen tulee, kun lähtee urakoitsemaan”, Hautamäki kertoo.
Kymera on ollut vahvasti mukana SUJUn toiminnassa ja alansa kehittämisessä alusta saakka ja on sitä edelleen. Tärkeimpiä asioita jäsenyydessä on Tapani Hautamäen mukaan yhteisöllisyys ja verkostoituminen. Erityisesti seminaarit ovat hänen mukaansa antoisia. Niissä kokoontuu yhteen alan urakoitsijoiden lisäksi tilaajia, suunnittelijoita, asiakkaita ja materiaalintoimittajia. ”Maailma muuttuu koko ajan. Viimeisen 20-30 vuoden aikana meidän ala on muuttunut radikaalisti, vaikka osa asioista on toki pysynyt ennallaan. Jatkuvasti tulee uusia materiaaleja ja menetelmiä. Seminaareissa saa tärkeää tietoa siitä, mitä kentällä tapahtuu ja muuttuu”, Hautamäki kertoo. Hän on nyt toista vuotta SUJUn hallituksessa jäsenenä. Korona on vaikuttanut yhdistyksen toimintaan paljon, sillä seminaarit ja muut kokoukset ovat olleet tauolla. Onneksi paluu normaaliin on jo näköpiirissä.
Yläosan kuvassa Kymin kirkko, johon Kymera on tehnyt julkisivujen rappauksen ja kalkkauksen, puuosien kunnostukset ja peltikaton maalauksen.